Phishing (internetoplichting) herkennen

      Geen reacties op Phishing (internetoplichting) herkennen

Een van de gevaren van het internet is phishing. Phishing e-mails zijn valse e-mails afkomstig van een fraudeur. U wordt via de mail naar een valse website gelokt, die sprekend op de echte website van de betreffende organisatie lijkt, en u dient hier dan in te loggen met uw inlognaam, wachtwoord of creditcardnummer. Op deze manier heeft de oplichter direct toegang tot uw gegevens en kan u veel geld afnemen. De trucjes worden steeds slimmer en onopvallender, dus de kans dat u erin trapt wordt groter. Daarom hier een paar tips om zekerder te worden dat u deze nep berichten voortaan herkent!

  • Vraagt uw bank telefonisch of via e-mail naar uw gegevens zoals bankrekeningnummer, pincode, burgerservicenummer of creditcardnummer? Geef dit nooit! Dit is hoogstwaarschijnlijk een fraudeur.
  • Stuur ook nooit uw pinpas of creditcard op! De bank zal u altijd een nieuwe betaalpas toesturen welke u zelf nog moet activeren, als deze vervangen dient te worden.
  • Let ook op de aanhef van de mail. Is dit algemeen en onpersoonlijk zoals geachte mevrouw/meneer of beste klant, dan klopt er iets niet! Het bedrijf waar u klant bent kent uw naam en weet uw geslacht en zal dit dan ook in de mail gebruiken.
  • Waar u zeker ook naar moet kijken is het emailadres waarmee de mail verstuurd is. Is dit een hotmail- of gmail-account dan is het een vals adres, ook al staat wel de naam van de organisatie in de mail.
  • Gaat u ergens inloggen, bijvoorbeeld bij uw bank om te internetbankieren, let dan goed op of het er hetzelfde als anders uitziet. Ziet u iets opmerkelijks wat u niet herkent, zoals een ander logo, huisstijl of het kleurgebruik is anders, breek dan gelijk af en sluit de pagina! Neem eventueel contact op met de organisatie of uw bank.
  • Spelfouten of fouten in de zins-opbouw zijn een rechtstreekse aanwijzing dat het phising is, hoogstwaarschijnlijk uit het buitenland vertaald met een vertaalprogramma.
  • De link kunt u checken zonder er op te klikken. Ga er voorzichtig met uw muis op staan en dan leest u het werkelijke adres van de link. Komt dit niet overeen met het echte adres van de betreffende organisatie, dan is dit dus een phishing e-mail!
  • Als u op de site van de organisatie of uw bank bent, check dan boven in de adresbalk op uw scherm of er en hangslotje voorstaat en de link begint met https://. Zo niet, dan klopt er iets niet!
  • Pas op met internetbankieren op een openbare computer in bijvoorbeeld een internetcafé of de bibliotheek. Zodra u bent ingelogd kunnen internetoplichters mogelijk bij uw gegevens komen. Ook als u een wachtwoord gebruikt! Regel uw bankzaken dus liever op uw privé computer.

Hopelijk voelt u zich met deze kennis wat zekerder op het internet en hebben oplichter bij u geen kans meer!