Tip top

Phishing (internetoplichting) herkennen

Een van de gevaren van het internet is phishing. Phishing e-mails zijn valse e-mails afkomstig van een fraudeur. U wordt via de mail naar een valse website gelokt, die sprekend op de echte website van de betreffende organisatie lijkt, en u dient hier dan in te loggen met uw inlognaam, wachtwoord of creditcardnummer. Op deze manier heeft de oplichter direct toegang tot uw gegevens en kan u veel geld afnemen. De trucjes worden steeds slimmer en onopvallender, dus de kans dat u erin trapt wordt groter. Daarom hier een paar tips om zekerder te worden dat u deze nep berichten voortaan herkent!
  • Vraagt uw bank telefonisch of via e-mail naar uw gegevens zoals bankrekeningnummer, pincode, burgerservicenummer of creditcardnummer? Geef dit nooit! Dit is hoogstwaarschijnlijk een fraudeur.
  • Stuur ook nooit uw pinpas of creditcard op! De bank zal u altijd een nieuwe betaalpas toesturen welke u zelf nog moet activeren, als deze vervangen dient te worden.
  • Let ook op de aanhef van de mail. Is dit algemeen en onpersoonlijk zoals geachte mevrouw/meneer of beste klant, dan klopt er iets niet! Het bedrijf waar u klant bent kent uw naam en weet uw geslacht en zal dit dan ook in de mail gebruiken.
  • Waar u zeker ook naar moet kijken is het emailadres waarmee de mail verstuurd is. Is dit een hotmail- of gmail-account dan is het een vals adres, ook al staat wel de naam van de organisatie in de mail.
  • Gaat u ergens inloggen, bijvoorbeeld bij uw bank om te internetbankieren, let dan goed op of het er hetzelfde als anders uitziet. Ziet u iets opmerkelijks wat u niet herkent, zoals een ander logo, huisstijl of het kleurgebruik is anders, breek dan gelijk af en sluit de pagina! Neem eventueel contact op met de organisatie of uw bank.
  • Spelfouten of fouten in de zins-opbouw zijn een rechtstreekse aanwijzing dat het phising is, hoogstwaarschijnlijk uit het buitenland vertaald met een vertaalprogramma.
  • De link kunt u checken zonder er op te klikken. Ga er voorzichtig met uw muis op staan en dan leest u het werkelijke adres van de link. Komt dit niet overeen met het echte adres van de betreffende organisatie, dan is dit dus een phishing e-mail!
  • Als u op de site van de organisatie of uw bank bent, check dan boven in de adresbalk op uw scherm of er en hangslotje voorstaat en de link begint met https://. Zo niet, dan klopt er iets niet!
  • Pas op met internetbankieren op een openbare computer in bijvoorbeeld een internetcafé of de bibliotheek. Zodra u bent ingelogd kunnen internetoplichters mogelijk bij uw gegevens komen. Ook als u een wachtwoord gebruikt! Regel uw bankzaken dus liever op uw privé computer.
Hopelijk voelt u zich met deze kennis wat zekerder op het internet en hebben oplichter bij u geen kans meer!
Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!