Tips om handig te boren

      Geen reacties op Tips om handig te boren

Boren in gladde tegels

Plak, voordat je in gladde tegels boort, eerst een pleister of wat afplakband op de tegel. Je voorkomt hiermee dat de boor wegslipt en een lelijke kras op je tegels maakt.

Het is ook aan te bevelen om de klopstand op je klopboormachine eerst uit te zetten. Je boormachine zal dan niet gaan ‘hameren’ en de kans dat je tegels barsten wordt veel kleiner.

Stofvrij boren in het plafond

Wil je boren in het plafond zonder dat je stof en gruis in je ogen krijgt? Snij dan een tennisbal doormidden en boor door het midden van het bolle stuk heen. De tennisbal vormt nu een kommetje die alle stof en gruis opvangt wanneer je in het plafond boort.

Lang gat recht boren

Moet je een lang gat ergens recht en haaks doorheen boren? Maak dan een hulpstuk uit 2 balkjes waardoor een soort brede winkelhaak ontstaat. Klem het hulpstuk tegen je te boren werkstuk met de hoek van beide balkjes op de plek waar je wilt boren. Leg vervolgens je boor in de hoek waarbij de boor beide balkjes raakt. Je kunt nu steunen aan je hulpstuk en zult recht boren.

Voorkom verbranding van je boor

Een boor kan verbranden wanneer je te veel druk zet of door te hard materiaal moet boren. Gun je boor daarom tijdens het boren wat rust door deze om de 10 à 20 seconden even terug te trekken uit het boorgat. De boor kan dan even afkoelen en het boorgruis en -stof wordt uit het gat getrokken.

Stofvrij boren zonder stofzuiger

Wil je stofvrij boren, maar heb je niemand in de buurt die even de stofzuiger kan vasthouden? Gebruik dan een dubbelgevouwen envelop of memoblaadje en plak die onder de te boren plek tegen de muur. Een vel printpapier vastplakken met wat schilderstape kan ook. Ga nu boren, het stof valt dan in het blaadje.

Boren in metaal

Ook bij boren in metaal kan je boor wegglijden. Gebruik hier een centerpons om een putje te slaan op de plek waar je wilt gaan boren. Een centerpons is een stalen pen met een scherpe punt. Als je de boor vervolgens precies in het putje plaatst zal deze niet wegglijden.

Boren in glas

Voor het boren in glas moet je allereerst de veiligheid in acht nemen: bescherm je ogen tegen glassplinters met een veiligheidsbril. Verder heb je een speciale glasboor nodig. In een goede bouwmarkt kun je deze kopen. De glasboor heeft een hardmetalen snijplaat. Wanneer je gaat boren moet de glasboor goed worden gekoeld. Dit kan met behulp van vaseline of terpentine. Om te voorkomen dat het smeermiddel weg loopt kun je rondom de boorplaats een dammetje van stopverf of kit maken. Binnen in het dammetje giet je dan het smeermiddel. Het smeermiddel zorgt voor koeling en smering. Glas moet je altijd op lage snelheid boren. Ook moet de glasplaat goed vlak worden neergelegd op een houten ondergrond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de CAPTCH-formule af: *