Besparen euro

Efficiënt koelen

Een koelkast kan flink veel energie gebruiken. Het is daarom verstandig een goede keuze te maken wanneer je een nieuwe koelkast uitzoekt. Let hierbij op de volgende punten:
  • Koelkasten zijn in de loop van de jaren steeds efficiënter geworden. Heb je nog een oude koelkast, denk er dan aan om deze te vervangen. Je zult zien dat het flink zal schelen in de elektriciteitsrekening. Koelkasten kunnen wel 15 tot 20% van de totale elektriciteitsrekening bepalen. Moderne koelkasten hebben een A+++  energielabel, die zijn de zuinigste koelkasten.  Het is beter om bij de aanschaf iets meer te betalen, dit verdien je over de levensduur van de koelkast ruimschoots terug.
  • Kies een koelkast van de juiste grootte die bij je past. Een (te) grote koelkast verbruikt meer energie dan een kleine koelkast. Maar één grote koelkast is natuurlijk energiezuiniger dan een tweede koelkast.
  • Kies een goede plek voor je koelkast. Zet een koelkast niet naast een oven, droger of ander warmte producerend apparaat. Zet een koelkast ook niet in de zon, maar bij voorkeur op een koele plaats. Zorg voor voldoende ventilatie achter de koelkast, dan kan de koelkast zijn warmte goed kwijt. Indien je de koelkast inbouwt, zorg dan ook voor voldoende aanvoer van lucht, bijvoorbeeld door een rooster onderin en bovenin de kast. Zo kan de lucht goed circuleren.
Heb je de koelkast, dan kun je een aantal dingen doen om energie te besparen:
  • Het belangrijkste is om de koelkast niet op een te lage temperatuur in te stellen. Vroeger stelde je de temperatuur met een standen schakelaar is, tegenwoordig is het vaak mogelijk om de exacte graden aan te geven. Volgens het Voedingscentrum is de ideale temperatuur voor een koelkast 4°C. Bij die temperatuur wordt de groei van ziekmakende bacteriën en schimmels het meest geremd. Kouder dan 4°C heeft geen zin en kost meer energie. Stel je koelkast daarom in op 4°C.
  • Ga je voedsel ontdooien? Haal dit dan ruim van te voren uit de vriezer en zet het in de koelkast. Dit helpt de koelkast om de temperatuur te handhaven.
  • Voorkom dat warmte in de koelkast komt: open de deur niet te lang en maak de rubbers regelmatig schoon. Zo voorkom je het 'lekken' van koude. Zijn de rubbers versleten, vervang ze dan tijdig.
  • Regelmatig ontdooien is belangrijk om de koude overdracht goed mogelijk te maken. De koelkast hoeft dan minder hard te werken.
  • Ook de achterkant van de koelkast vraagt onderhoud. Haal regelmatig de koelkast naar voren en maak het rooster aan de achterzijde schoon. De koelkast kan zo zijn warmte goed kwijt en hoeft minder hard te werken.
Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!