Konijnen bij elkaar

      Geen reacties op Konijnen bij elkaar

Konijnen zijn gezelschapsdieren. Voor konijnen geldt dus dat ze een vriendje of vriendinnetje erg op prijs stellen. Maar niet alle konijnen kunnen zomaar bij elkaar. Twee mannetjeskonijnen (rammen) gaan vrijwel altijd ruzie maken. Dit komt door de hormonen. Als de rammen jong zijn, dan zal dit nog wel gaan, maar worden ze ouder dan gaan de hormonen opspelen en zullen ze vroeg of laat ruzie krijgen. Rammen kunnen dan tot bloedens toe vechten.

Ook twee vrouwtjes (voedsters) gaat niet altijd goed. Ze kunnen gaan vechten om te bepalen wie er de baas is. Zet je 2 voedsters bij elkaar, dan gaat dit het beste in een omgeving die voor beide konijnen nieuw is. Heeft één van beide voedsters al langer in het hok gezeten, dan zal deze het nieuwe voedster zien als ‘indringster’ en haar territorium verdedigen. Ook helpt het als beide konijnen nog jong zijn. Ze wennen dan sneller aan elkaar.

Het beste zijn een gecastreerde ram met een voedster bij elkaar te zetten. Ook deze konijnen zullen bepalen wie de baas wordt, maar doordat het gecastreerde mannetje geen ‘last’ meer heeft van zijn hormonen wordt het karakter rustiger en zal hij niet steeds proberen de voedster te berijden. Dit zal wel gebeuren wanneer je kiest voor een gesteriliseerde voedster met een niet gecastreerde ram. Kies er in zo’n geval altijd voor om de ram ook te laten castreren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Maak de CAPTCH-formule af: *