Verzorgingstips konijnen

      Geen reacties op Verzorgingstips konijnen

Waar voor mensenkinderen de kreet Rust, Reinheid, Regelmaat vaak wordt gebruikt geldt voor konijnen Voedsel, Verzorging, Verroeren.

Voedsel. Konijnen houden van veel hapjes, maar kunnen niet goed tegen verandering in hun menu. Geef een konijn daarom altijd een vaste basis van hooi met brokjes en water. Dat kun je aanvullen met groentes en (fruit)schilletjes. Maar geef een konijn niet de ene dag alleen maar het ene en de andere dag alleen maar het andere. Een konijn heeft regelmaat nodig in zijn menu.

Verzorging. Als je veel met je konijn aan het spelen bent, kijk dan ook goed of het konijn zich lekker voelt. Daarbij hoort een droog en schoon hok. Een konijnenhok moet minimaal 1x per week worden verschoond. De ondergrond moet droog zijn, bijvoorbeeld met houtsnippers, stro of geperste (hout)korrels. Kijk ook naar de nagels van jouw konijn. Te lange nagels zijn niet lekker voor het konijn. Ook groeien de tanden het hele leven en slijten deze door het kauwen en knagen aan harde materialen. Zorg ervoor dat jouw konijn deze harde materialen krijgt. Tot slot vinden de meeste konijnen het lekker om te worden geaaid en geborsteld. Borstel je konijn dan ook regelmatig en voorkom daarmee klitten in de vacht.

Verroeren. Zit je konijn in een te klein hok, dan kan het konijn zich letterlijk niet verroeren. Dat is niet goed voor een konijn. Deze dieren moeten lekker kunnen rennen. Laat je konijn daarom regelmatig in een ren, liefst buitenren zodat het lekker de energie kwijt kan. Het leukst vinden konijnen het om met elkaar te spelen, heb je twee konijnen laat ze dan samen in de ren dan krijgen ze genoeg beweging! Maar kijk wel even of ze bij elkaar kunnen. Laat je jouw konijn in de kamer loslopen, neem dan voorzorgsmaatregelen en haal gevaarlijke spullen weg. Konijnen vinden het lekker om aan elektriciteitskabels te knagen. Zorg er dus altijd voor dat die buiten bereik van het konijn liggen! Wil je jouw konijn los in de tuin laten lopen, zorg er dan voor dat je het konijn traint door het eerst los te laten voor het eten. Je kunt je konijn zo weer met zijn of haar favoriete voedsel terug het hok in lokken. Wil je konijn niet gelijk binnen komen? Ga dan niet achter het konijn aan hollen. Een konijn kan veel sneller rennen dan jij en omdat het een prooidier is, zal het konijn hier snel van getraumatiseerd raken. Je krijgt het konijn dan bijna niet meer tam.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Maak de CAPTCH-formule af: *