Bloeddrukverlagende groenten

      Geen reacties op Bloeddrukverlagende groenten

Een hoge bloeddruk is een veelvoorkomende gezondheidskwaal. 25% van de mensen krijgen er gedurende hun leven last van en naarmate u ouder wordt neemt de kans op een hoge bloeddruk toe. Vanaf 65 jaar is de kans bij vrouwen zelfs 42%.

Een hoge bloeddruk is niet zonder risico’s. Beroertes en hartaanvallen worden veelal veroorzaakt door een langdurig te hoge bloeddruk. Nu u dit week, en u weet van uzelf dat uw bloeddruk aan de hoge kant is, bent u vast wel benieuwd wat u hier zelf tegen kunt doen. Het antwoord is simpel: eet meer groenten die nitraat bevatten!

Wat is nitraat dan?

Nitraat is een stof dat in verschillende voedingsmiddelen zoals groente, vis en water zit. In het lichaam wordt dit omgezet naar stikstofmonoxide wat een gunstig effect heeft op spieren en bloedvaten. Nitraat verlaagd de bloeddruk binnen maar vijf uur.

Groenten die het meest nitraat bevatten zijn spinazie, roede bieten en rucola sla. Andere soorten die nitraat bevatten zijn andijvie, sla, bleekselderij,  Chinese kool, koolrabi, paksoi, snijbiet, spitskool, venkel en waterkers. Eet minimaal vier maal per week een portie van één van deze groenten (100 à 200 gram). Het liefst rauw want bij koken gaat nitraat verloren. Ook als u al bloeddrukverlagende medicatie slikt kan dit een extra bijdrage leveren!