Stoppen met roken

      Geen reacties op Stoppen met roken

Heeft u uzelf dit jaar als goede voornemen gesteld om te stoppen met roken? Dat is ontzettend goed! Maar dit volhouden is een tweede. De lichamelijke én psychische hunkering naar de nicotine maakt het loodzwaar en ook het aankomen wat regelmatig gebeurt is geen prettige bijkomstigheid. Nicotine heeft eenzelfde verslavend effect als heroïne, logisch dus dat het stoppen met deze gewoonte niet gemakkelijk is.

Gelukkig zijn er verschillende middeltjes die u kunnen ondersteunen bij het ontwennen. Een gemakkelijke is uw voeding aanpassen. Door stoppen met roken daalt de suikerspiegel in het bloed en het beïnvloed de stemming, het gevoel van gezondheid, het stressniveau en het concentratievermogen. Mensen zijn snel geneigd te gaan snoepen of snacken of, nog vaker, weer te beginnen met roken. Maar er zijn betere alternatieven die hieronder worden genoemd.

Om de bloedsuiker goed op peil te houden gedurende de dag eet u het beste veel volkoren graanproducten, volkoren pasta of rijst, perziken, peren of yoghurt. Een stofje wat uw hersenen nodig heeft tegen het depressieve gevoel wat stoppen met roken kan geven, is serotine. Voeding die veel serotine bevat is kip, kalkoen, vis, bonen en noten. Om het concentratievermogen te verhogen zijn eiwitrijke voedingsmiddelen belangrijk. Denk hierbij aan vis als tonijn, peulvruchten, zuivel en gevogelte. Wanneer u stopt met roken breekt het lichaam meer vitamine C af. Het is dus goed om dit aan te vullen door veel fruit en groente te eten. Citrusvruchten, sinaasappels en kiwi’s zijn zeer geschikt. Bij stoppen met roken hoort ook vaak een gevoel van nervositeit. Voeding met veel vitamine B, zoals bananen en groene bladgroenten, helpen dit tegengaan. Daarnaast helpt kauwgom kauwen tegen de eetlust.

Verder is het aan te raden voldoende water te drinken om de giftige afvalstoffen uit uw lichaam te krijgen. Ook het drinken van kruidenthee en warme melk zijn gezond en werken rustgevend. Vermijd koffie en alcohol, dit versterkt de behoefte aan een sigaret!

Veel succes met het stoppen!S