Roken Stoppen Tips

Stoppen met roken tips

Heeft u uzelf dit jaar als goede voornemen gesteld om te stoppen met roken? Dat is ontzettend verstandig! Toch is het niet makkelijk om te stoppen met je dagelijkse portie nicotine. De lichamelijke én psychische hunkering naar sigaretten maakt het loodzwaar. Nicotine heeft eenzelfde verslavend effect als heroïne, logisch dus dat het stoppen met deze gewoonte niet heel eenvoudig is. Gelukkig hebben wij de beste tips om te stoppen met roken voor je op een rijtje gezet.

49
0
0

Tips om het stoppen met roken makkelijker te maken

Stoppen met roken is dus niet eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. Besef dat er velen zijn die het geprobeerd hebben om te stoppen en het daarbij ook gelukt is. Hoe zij dat gedaan hebben? Door maar één ding te doen: niet meer roken! Om dit voor elkaar te krijgen hebben we een aantal tips voor je:

  1. Denk alleen maar aan de positieve kant van stoppen met roken
    Door de nadelen van roken en de voordelen van stoppen in te zien en te benadrukken zal je je brein kunnen manipuleren. Schrijf dus op waarom je wilt stoppen en wat daarvan de voordelen van stoppen met roken kunnen zijn:
    1. Je gezondheid gaat enorm vooruit
      De kans op diverse soorten kanker en hart- en vaatziekten neemt af. Processen in het lichaam verbeteren en beschadigde cellen herstellen.  Alles draagt bij aan een verbeterde levensverwachting. 
    2. Je fysieke conditie verbetert enorm.
      Je zult na een tijdje merken dat je longfunctie enorm verbetert en je daardoor meer conditie hebt. Dagelijkse bezigheden worden eenvoudiger, sporten gaat makkelijker en je staat veel frisser op.
    3. Je bespaart enorm veel geld.
      Met een pakje per dag a 10 euro bespaar je 3650 euro in een jaar. Daar kan je leuk van op vakantie of een nieuw bankstel kopen. Rook je 10 jaar niet, dan kan je daar een mooie auto van kopen of een jaar lang op wereldreis. 
    4. Verbeterde mentale gezondheid:
      Roken is in verband gebracht met een verhoogd risico op angst en depressie. Stoppen met roken kan leiden tot een verbeterde mentale gezondheid en welzijn. (ook al kan je in het begin last krijgen van stress- en angstklachten)
  2. Maak een plan
    Stel een duidelijk stopdatum vast en maak een plan om je te helpen voorbereiden. Overweeg wat je triggers zijn om te roken en bedenk strategieën om ze te vermijden of ermee om te gaan. Het is goed om een plan voor 3 maanden op te stellen. Dit is de meest geschikte periode om volledig te kunnen stoppen met roken. Vermijd in die periode bijvoorbeeld wat vaker het uitgaansleven of andere sociale evenementen waar je getriggerd kunt worden om weer te gaan roken.

  3. Rook de laatste sigaret
    Bewust de laatste sigaret roken is belangrijk. Je neemt daarmee afscheid van je beste maatje en zegt hem voor altijd vaarwel. Zodra je hebt besloten dat het de laatste sigaret is, maak er dan een mooi gedenkwaardig moment van.

  4. Verwijder alle rookbenodigdheden
    Gooi sigaretten, aanstekers, asbakken en andere rookbenodigdheden weg. Verwijder alle herinneringen aan roken uit je omgeving. Vernietig al je overgebleven sigaretten, breek ze door en gooi ze in een bakje water.
  5. Gebruik een 'stoppen met roken app'
    Je hebt tegenwoordig hele goede apps om te stoppen met roken voor de iPhone of een Android telefoon. Deze apps die fungeren als buddies helpen je tijdens het proces, geven aan welke voordelen al hebt behaald en hoeveel sigaretten je hebt bespaard.

  6. Zoek steun bij bekenden
    Praat met vrienden, familie of collega's over je beslissing om te stoppen met roken. Steun van anderen kan erg waardevol zijn. Zij zullen er dan ook begrip voor hebben als je humeur wat minder is of wanneer je een feestje overslaat.

  7. Vervang het roken
    Zoek gezonde alternatieven voor roken, zoals kauwgom of het drinken van water als je de drang voelt om te roken. Kauwgom met nicotine of nicotinevervangende therapie kan ook nuttig zijn, maar overleg eerst met een zorgverlener. Vooral de lichamelijke verslaving kan je hiermee verminderen.

  8. Identificeer triggers
    Houd bij wanneer je de drang voelt om te roken en identificeer de triggers. Dit kunnen stress, sociale situaties, verveling, of gewoontes zijn. Vervolgens kun je manieren vinden om met deze triggers om te gaan zonder naar een sigaret te grijpen. Ga een rondje fietsen of wandelen. Neem een warm bad of een ijskoude douche, maar geen sigaret.

  9. Beloon jezelf
    Stel beloningen in voor jezelf als je bepaalde mijlpalen bereikt in je stoppen-met-rokenproces.  Maak een spaarsysteem waarbij je bijvoorbeeld de helft van het geld wat je bespaart elke dag of week apart zet. Spaar daarmee voor iets wat je graag wilt hebben en naar uit kijkt. Dit zal je motiveren om door te gaan.

  10. Wees fysiek actief
    Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de drang om te roken te verminderen. Het kan ook stress verminderen en je algemene welzijn verbeteren. Begin met wandelen en zodra je conditie wat beter is geworden kan je bijvoorbeeld gaan beginnen met hardlopen of een sport kiezen. Wil je een stok achter de deur, neem dan een personal coach die je bijvoorbeeld het eerste jaar begeleidt om super fit te worden. Steek daar het bespaarde geld in, een win-win situatie.

  11. Leer omgaan met stress
    Stress is een veelvoorkomende trigger om weer te gaan roken. Leer stressbeheersingstechnieken zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, of mindfulness om stress op een gezondere manier aan te pakken. Je zult merken dat de drang naar een sigaret dan minder wordt.

  12. Eet gezond
    Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en vermijd overmatig alcohol- en cafeïnegebruik, omdat deze je drang om te roken kunnen vergroten.

  13. Geef niet op!
    Stoppen met roken is moeilijk en het kan enkele pogingen vergen voordat je definitief slaagt. Heb je een terugval, rook je een sigaretje, dat kan gebeuren.  Pak het niet roken gewoon weer op en ga door voor dat ene doel!

Onthoud dat iedereen anders is, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Het is belangrijk om de strategieën te vinden die het beste bij jou passen. Als je merkt dat je moeite hebt met stoppen met roken, overweeg dan professionele begeleiding of medicatie om je te helpen bij je stoppoging. Het is nooit te laat om te stoppen en je gezondheid te verbeteren.

Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!