Houtwormen

      Geen reacties op Houtwormen

Houtworm is de verzamelnaam voor torren, meerdere soorten kevers en larven. Hiervan zijn de larven de boosdoeners. Zij eten het hout zodat ze tot een volwassen insect kunnen uitgroeien.

Als je het hout beschermt met verf, beits of was kun je dit voorkomen.  Om de verspreiding van houtwormen te voorkomen kun je het best het aangetaste hout zo snel mogelijk bij het grofvuil zetten.

Let er ook op bij het kopen van hout. Hout dat lang in een vochtige ruimte heeft gelegen is aantrekkelijk voor de houtwormen. Dus controleer als je hout koopt of het nog geen sporen van houtwormen heeft.

Als je je hout goed onderhoudt is de kans kleiner dat er houtwormen of schimmels in komen. Het is daarom verstandig om je hout regelmatig te verven, lakken of beitsen. Ook is het verstandig om je vloeren regelmatig in de boenwas te zetten.

Om te voorkomen dat vocht in het hout trekt is het handig om een goede ventilatie in het huis te hebben en lekkages snel te behandelen. Want vochtig hout trekt de houtwormen aan. Als je onverwarmde ruimtes hebt waarin het hout in aanraking komt met steen is het handig om daar een laagje kurk tussen te leggen.

Je kunt nieuwe houtwormgaatjes herkennen aan de lichtgekleurde, schone binnenkant. Het kan namelijk soms zo zijn dat de houtworm al is vertrokken. Als je boormeel ziet hoeft dat niet per se te betekenen dat de houtworm nog in het hout zit. Het boormeel kan ook zichtbaar zijn geworden door de trillingen.

Om de houtwormen te bestrijden kan je balken het best behandelen met chemische bestrijdingsmiddelen. Maar omdat dit niet zo goed is voor het milieu kan je dit beter alleen doen als je geen andere keus meer hebt. Omdat chemische middelen schadelijk zijn voor je gezondheid, mogen daarom alleen professionele bestrijders ze toepassen, binnenshuis of in een afgesloten container. Je kunt dan pas 48 uur na de bestrijding je huis weer betreden.

Je hebt niet altijd chemische middelen nodig om de houtworm tegen te gaan. Kleine dingen kan je twee weken in de vriezer op -18 °C bewaren of een half uur in de over op 55 °C leggen. Er zijn ook bedrijven die grotere stukken hout op deze manier bestrijden tegen houtworm.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de CAPTCH-formule af: *