Ongedierte bestrijding

Kakkerlakken

De meeste mensen vinden kakkerlakken een van de vervelendste soorten ongedierte. Deze kruipende insecten planten zich snel voort. Zo kan er snel een plaag ontstaan. In dat geval zijn professionele bestrijders nodig die (giftige) chemische middelen inzetten. Voorkomen dat kakkerlakken jouw huis binnendringen is dan ook het beste voor het milieu. Gezondheid Kakkerlakken kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid, doordat ze eenvoudig bacteriën, schimmels en ziektekiemen verspreiden. Sommige mensen zijn allergisch voor stoffen die vrijkomen uit de uitwerpselen van kakkerlakken en uit de dode beestjes. De kakkerlakken scheiden een onaangename, muskusachtige geur af. Verspreiding Kakkerlakken kunnen zich snel verspreiden. Ze reizen bijvoorbeeld mee met bagage of tweedehands spullen. Of ze komen je huis binnen via kieren, ventilatiekanalen of cv-leidingen. Vooral in flats verspreiden ze zich snel van de ene naar de andere woning. Tips om kakkerlakken te voorkomen en te bestrijden:
  • Houd je huis schoon, vooral de keuken want kakkerlakken zijn graag in de buurt van eten en vocht. Verwijder etensresten goed: kakkerlakken kunnen weken leven op een beetje vet. Ook vochtige ruimtes zoals de badkamer en het toilet zijn aantrekkelijk voor de insecten.
  • Zorg dat je je huis vaak lucht. Zet even lekker de ramen wijd open. Kakkerlakken houden namelijk niet van tocht en kou.
  • Controleer waar kieren zijn en maak deze dicht.. Sluit ook ventilatieopeningen af voor de beestjes. Dit kan door een kunststof rooster te installeren of een nylonkousje voor het rooster te plaatsen
  • Zie je een kakkerlak, wees er dan snel bij, zodat je een plaag kunt voorkomen. Dit betekent…schoonmaken! Verwijder consequent elke plakkerige kinderhand, vetspetter en kruimel. Laat nergens water achter, leg geen vochtige vaat- of theedoeken neer (daar zitten minieme voedselresten in) en sluit etenswaren goed af.
  • Ook kun je kakkerlakken vangen door ‘s nachts een vochtige dweil op de keukenvloer te leggen. De beestjes kruipen eronder, klaar om de volgende ochtend opgeveegd te worden.
  • Een andere kakkerlakkenvanger is een bakje met water en wat olie: het water trekt de insecten aan en de olie verstopt hun luchtwegen, waardoor ze verdrinken.
Chemische bestrijdingsmiddelen Wanneer deze huismiddeltjes niet werken, kun je ze zelf bestrijden met een middel tegen kruipende insecten. Helaas is dit niet altijd werkzaam. Wanneer een eitje het middel overleeft, komen na twee weken de eerste kakkerlakken alweer uit het ei. Wordt je toch getroffen door een plaag, dan kun je als laatste redmiddel professionele bestrijders inschakelen. Zij zetten echter chemische middelen in die belastend zijn voor het milieu. Verwijder dode kakkerlakken direct: ze zijn giftig voor huisdieren. Hoe ziet een kakkerlak eruit? Kakkerlakken zijn meestal lichtbruin, hebben een plat lijf en lange voelsprieten. De ”Duitse kakkerlak” is de meest voorkomende soort. Dit insect wordt 1 à 2,5 cm groot en heeft twee zwarte strepen over zijn borstschild. Je vindt ze vaak achter boeken en behang, waar ze stijfsel en lijm eten. Waar en wanneer kun je ze zien? Kakkerlakken zijn nachtdieren.. Ze zoeken naar vochtig en zoet voedsel. Vinden ze dat niet, dan eten ze ook afval, huisstof, vetvlekken of zelfs textiel en papier. Overdag houden ze zich schuil warme, donkere plekken, bij voorkeur achter de koelkast in de keuken. Soms kun je sporen vinden: eierschalen van de kakkerlak, uitwerpselen (hele kleine zwarte stofjes) en stukjes afgevallen huid.    
Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!