Peuters

      Geen reacties op Peuters

Steunen, sturen en stimuleren, dat zijn de kernwoorden bij het opvoeden van een peuter. Peuters zetten namelijk grote stappen in hun ontwikkeling. Peuters gaan beseffen dat ze een eigen persoonlijkheid hebben. Ze gaan een geweten ontwikkelen, beter praten, denken en onthouden. Hiervoor moeten ze veel oefenen en zijn daardoor de hele dag druk bezig. Peuters willen veel zelf doen en uitproberen. Dit kan conflicten opleveren.

Een paar tips zijn dan welkom.

Steun

Uiteraard heeft je peuter voeding, kleding en verzorging nodig. Maar daarnaast is het belangrijk om je peuter emotionele steun te geven. Dit doe je door hun gevoelens te zien, erkennen en te benoemen. Kijk goed naar je peuter. Zo geef je hem/haar warme aandacht en emotionele veiligheid.

Het stellen van grenzen is belangrijk. Je kunt bv zeggen: “ik zie dat je boos bent, maar je mag niet schoppen”.

Ruimte geven

Peuters willen veel zelf doen. Geef ze, waar dat kan, daar de ruimte voor. Prijs je kind en laat hem/haar van je leren. Doe veel dingen samen. Onder jouw begeleiding en sturing komen ze tot ontplooiing.

Geef je peuter vaak een compliment. Dit kan met woorden (wat goed dat je zo netjes eet) of met een duim opsteken of aai over de bol. Door je peuter te complimenteren en hem/haar veel zelf te laten doen, groeit het zelfvertrouwen.

Ook keuzes laten maken helpt hierbij. Maak de keuze ruimte echter niet te groot. Kiezen uit twee opties is goed.

Regels en grenzen

Juist in deze peuter fase hebben kinderen regels en grenzen nodig.  Een vast dagritme en rituelen helpen hierbij. Zorg dat je zelf het goede voorbeeld geeft.

Peuters leren langzaam dus herhaal de regel en blijf consequent.  Ga bij het vertellen van de regel op ooghoogte zitten en kijk je kind aan. Wanneer je kind zich niet aan de regel houdt is negeren een goede optie. Op deze manier krijgt je kind gaan aandacht (negatieve aandacht is ook aandacht) op negatief gedrag. Even apart zetten kan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de CAPTCH-formule af: *