Voor elk niveau een boek

      Geen reacties op Voor elk niveau een boek

Er zijn boeken voor kinderen van alle leeftijden. Je kunt al beginnen met voorlezen als je kind nog heel jong is.

Dreumes. Een dreumes kan nog niet lezen en zal een verhaaltje nog niet begrijpen. Toch zijn er al veel leuke boekjes voor je dreumes. Zo heb je voelboekjes waarin het kind allerlei verschillende materialen kan voelen. Je hebt boekjes met voorwerpen. Die kun je aanwijzen en benoemen. Zo leert je kind dat alles een naam heeft. Er zijn ook boekjes met felle kleuren die je kunt benoemen. Er zijn zelfs geurboekjes en boeken met verschillende geluiden. Kortom, alle zintuigen van je dreumes worden hiermee gestimuleerd.

Peuter. Voor je peuter levert voorlezen een belangrijke bijdrage aan de taalontwikkeling. Je kind snapt inmiddels wat een boek is en kan de verhaaltjes begrijpen. Het heeft waarschijnlijk ook al voorkeuren voor welk boek het leukste is. Het kind kan plaatjes combineren met de tekst. Het kan ook opdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld kleuren benoemen of de auto’s op een pagina met plaatjes van voertuigen aanwijzen. Regelmatig voorlezen en je kind met opdrachtjes uitdagen levert een belangrijke bijdrage in zijn / haar ontwikkeling, maar is ook nog eens erg leuk.

Kleuter. Heeft je kind de kleurleeftijd bereikt, dan kan het zich ook wat langer concentreren. Moeilijkere verhalen met een clou of humor erin zijn nu geschikt om voor te lezen. Het voorlezen wordt nu een rustmomentje op de dag en prikkelt de fantasie van je kind. Nog steeds zijn plaatjes belangrijk, een goed verhaal ondersteund door leuke, grappige plaatjes is het beste voor de ontwikkeling. Zo onthoudt je kind goed waar het boek over gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de CAPTCH-formule af: *