Reisziekte voorkomen

      Geen reacties op Reisziekte voorkomen

Veel mensen hebben last van reisziekte, wagenziekte, lucht- of zeeziekte. Erg vervelend als je lang onderweg bent naar je werk/school, op vakantie gaat, een rondvaart wilt maken of een dagje weg gaat met de auto. Het kan zeer hinderlijk zijn en de reis wordt dan ook echt een kwelling. Het kan het plezier van de activiteit een heel stuk doen afnemen of misschien vermijdt u het wel helemaal om er op uit te gaan. Zonde! Want er zeker wel wat te doen tegen allerlei vormen van reisziekte.

Eigenlijk is de term reisziekte onjuist, aangezien het geen ziekte is. Een ziekte duurt een langere periode en wordt meestal veroorzaakt door een bacterie of infectie. Maar reisziekte heeft een duidelijk oorzaak, namelijk het reizen, en is ook vaak binnen een paar minuten weer afgezakt als u het voertuig verlaat. De juiste term voor reisziekte is eigenlijk ‘kinetose’, wat bewegingsafwijking betekent. Het misselijke en duizelige gevoel wordt veroorzaakt door de beweging van het voertuig en de verstoring van het evenwichtsorgaan hierdoor.

Enkele tips om reisziekte bij uw volgende reis te voorkomen leest u hier:

  • Drink sowieso voldoende, dit doet de reisziekte sneller afzakken. Maar vermijd koolzuurhoudende dranken en dranken met cafe├»ne of alcohol.
  • Voorkom alle vormen van stress! Spanning verhoogt de bloeddruk en dit heeft een negatief effect op het ziekte-gevoel. Ga dus goed uitgerust op weg en zorg voor voldoende ontspanning tijdens reis.
  • Zorg dat het in het voertuig koel is en dat er voldoende frisse lucht (zuurstof!) naar binnen kan komen. Dit voorkomt misselijkheid door een benauwd gevoel.
  • Vermijd lezen onderweg, zowel een boek als een e-reader. Kijk ook niet door een verrekijker. Dit kan het evenwichtsorgaan extra verstoren. Kijk liever naar buiten richting waarin het voertuig rijdt naar een punt zo ver weg mogelijk. Rij het liefst zelf als dit mogelijk is.
  • Eet tijdens de reis wat zoutjes om de misselijkheid te doen zakken. Vermijd het ruiken van sterke geuren.
  • Toch misselijk geworden onderweg? Het beste kunt u even plat gaan liggen met gesloten ogen of een kort dutje proberen te doen. Dit zorgt ervoor dat de reisziekte het snelst weer afzakt.
Veel reisplezier gewenst!