Afvoer ontstoppen

      2 Reacties op Afvoer ontstoppen

Je afvoer ontstoppen kun je op verschillende manieren bereiken. Van huis/tuin en keukenmiddeltjes tot ontstoppingsveren en als het helemaal niet meer lukt de professionele ontstopper. Hieronder wordt een aantal tips gegeven.

Soda

Soda, gecombineerd met azijn en heet water werkt goed bij een verstopte gootsteen, doucheput of wasbak. Haal hiervoor soda bij de supermarkt en gooi een kopje soda in de afvoer. Gebruik niet te veel soda, dat kan zelf verdere verstoppingen veroorzaken. Zet vervolgens een veiligheidsbril op en giet een flinke scheut azijn achter de soda aan in de afvoer. De soda en het azijn zullen reageren. Dit kan mogelijk spetteren, vandaar de veiligheidsbril. Zorg ook voor goede ventilatie, er kunnen dampen vrijkomen. Giet er tot slot heet water achteraan om het geheel weg te spoelen en de verstopping definitief te verhelpen.

Koffieprut

Koffieprut (uit het koffiefilter of van een paar gebruikte Senseopads) met wat water helpt om een verstopping weg te werken. Het koffieprut zorgt er met zijn korrelige structuur tevens voor dat het opnieuw aankoeken van de afvoer wordt tegen gegaan. Dus: regelmatig wat koffieprut doorspoelen!

Vaatwastabletten

Reinigingstabletten zoals vaatwastabletten, maar ook tabletten om je gebid te reinigen zorgen voor een reactie die de verstopping kan wegnemen. Eenvoudig wegspoelen met wat (heet) water en een nachtje laten staan. De volgende ochtend naspoelen en je verstopping is waarschijnlijk weg.

Spoelen

Heb je geen ontstoppingsveer, dan kun je ook een tuinslang gebruiken om de verstopping weg te spoelen. Afvoeren werken onder zwaartekracht. Zet je druk op de afvoer dan zal de verstopping vaak wegspoelen. Neem hiervoor een tuinslang en druk deze ca. 30-40 cm in de afvoer nadat je het cyfon hebt weggehaald. Neem wat tape en dicht de slang zo goed mogelijk af. Draai nu voorzichtig de kraan van de tuinslang open om te zien of jouw verbinding waterdicht is. Zo ja, draai de tuinslang dan wat verder open. De druk van het water zorgt ervoor dat de verstopping weg spoelt.

Fietspomp

Bovenstaande tip kun je ook doen met de luchtslang van een fietspomp. Steek deze een stukje in de afvoer en bouw daar de druk mee op. Het effect is hetzelfde, maar je hebt minder kans op een kliederboel.

Ontstoppingsveer

Gebruik voor hardnekkige verstoppingen een ontstoppingsveer. Deze zijn voor een tientje te koop bij de doe-het-zelf zaken. Haal het cyfon onder de gootsteen weg en stop de veer erin. Een ontstoppingsveer is meestal enkele meters lang en kan de verstopping waarschijnlijk wel bereiken. Voel goed of de veer door de bochten komt. Lukt dat niet, draai dan flink met de veer terwijl je ondertussen druk houdt. Komt de veer bij de verstopping haal hem dan zo vaak mogelijk heen en weer. Heb je het idee van de verstopping doorbroken is, monteer dan het cyfon weer en spoel flink door.

Bel de loodgieter

Heb je alle bovenstaande tips geprobeerd en niets helpt? Bel dan de een loodgieter. De loodgieter heeft zijn eigen methoden en professionele apparatuur en zal de verstopping zeker weg krijgen.

2 gedachten over “Afvoer ontstoppen

  1. Vincent Rondwijk

    Ik heb vaker gehoord dat vaatwastabletten een goed middel zijn om je afvoer mee schoon te maken. Zelf gebruik ik het liefst heet water en soda. Koffieprut is overigens ook een goed middel dat helpt bij het ontvetten van je afvoer.

  2. Natalie

    Het doorspoelen met soda en azijn is ook een uitstekende preventieve maatregel tegen verstopping. Ik had een chronisch verstopte afvoer van de douche. Nadat ik begonnen ben met wekelijkse behandeling met soda van het afvoerputje, heb ik van verstopping geen last meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de CAPTCH-formule af: *