Schoonmaaktips

Afzuigkap schoonmaken

De afzuigkap boven het fornuis is een van de dingen in de keuken die het snelst vies en vettig wordt. Dit weer goed schoon krijgen is zeker niet gemakkelijk. Maar met deze tips gaat het voortaan een stuk handiger:
  • De buitenkant van de kap kunt u het beste wekelijks afnemen met een sponsje met daarop onverdund afwasmiddel of keukenreiniger. Voor plak-aanslag gebruikt het beste paraffine olie. Als de afzuigkap van het materiaal RVS is, kunt u het nog na behandelen met onderhoudsspray. Wrijft u het na de wasbeurt in met slaolie, dan glimt de kap mooi en er ontstaan geen strepen.
  • Een vervangbare filter van de afzuigkap vervangt het beste elke drie maanden. Laat u het er langer inzitten dan neemt het filter geen vet meer op en het levert daarbij brandgevaar op. Filters zijn bij vele winkels met huishoudelijk spullen te verkrijgen.
  • Sommige filters hoeft u niet te vervangen, maar deze kunt u zelf schoonhouden. Doe deze simpelweg een keer in de zoveel tijd even in de afwasmachine.
  • In de afzuigkap blijven na enige tijd al snel etensluchtjes hangen. Door een pannetje te vullen met water en azijn, en dit een tijdje te laten koken of het fornuis verdwijnen de geurtjes snel.
  • Naast de kap en de filter, is het ook belangrijk het rooster van de afzuigkap schoon te houden. U kunt het rooster een flinke tijd laten weken in een emmer water waarin u een vaatwastablet heeft opgelost. Zo nu en dan even met een afwasborstel wrijven om het vet en vuil los te krijgen. Wanneer het vuil heeft losgelaten spoelt u deze af onder de kraan en droogt het af met een schone doek.
Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!