Muren en plafonds reinigen

      3 Reacties op Muren en plafonds reinigen

Het is bijna niet te voorkomen dat muren en wanden in huis op den duur gaan verkleuren of vlekken krijgen. Natuurlijk is het mogelijk om alles nog eens over te verven, maar u kunt ook kiezen voor grondige schoonmaak. Volg dan deze instructies:

 • Maak eerst de muren vrij door de meubels aan de kant te schijven zodat u in een moeite langs alle muren kunt gaan. Bedek ook de vloer langs de wanden met afdekmateriaal (beste is geen plastic i.v.m. water) of oude kranten
 • Muurreinigingsmiddel is eenvoudig zelf te mengen met: 2 liter warm water met daarin een half kopje ammonia, een half kopje witte azijn en een kopje soda. Of met: 2 liter warm water met daarin een kopje ammonia en een theelepel (zacht) afwasmiddel.
 • Gebruik voor het schrobben van de muur natuurspons voor het snelste resultaat.
 • Vegen op de muur haalt u gemakkelijk weg met een gummetje. Zijn de vegen nog niet weg? Gebruik dan een witte doek met daarop zuiveringszout en wrijf dit over de plek. Ook tandpasta werkt goed.
 • Vlekken van kinderkrijtjes zijn weg te halen door er WD-40 op te sprayen en dit daarna met keukenpapier schoon te poetsen. Nabehandelen met een zachte doek met verdund afwasmiddel erop.
 • Voor inktvlekken of strepen van stiften heeft u alleen wat goedkope haarlak nodig. Hardnekkigere vlekken zijn ook te behandelen met isopropylacohol of gedenatureerde alcohol. Wrijf dit alleen op de vlek zelf en niet het gebied eromheen!

Extra tips om handiger te werk te gaan:

 • Bind een stuk badstof of een washandje om uw polsen vast met een elastiek. Dit houdt het wat tegen wat in uw mouwen loopt wanneer u uw armen omhoog strekt tijdens het schoonmaken.
 • Voorkom dat u het schoonmaakwater vaak moet verversen door de muren tussendoor telkens met gewoon water af te nemen. Zo verplaatst u het vuil niet naar een ander deel van de wand.
 • Begin onderaan de muur en werk zo naar boven en doe als laatste het plafond. Stop niet halverwege een muur of plafond om een ‘waterlijn’ te voorkomen.

3 gedachten over “Muren en plafonds reinigen

 1. Natalie

  Ik heb geen afzuigkap en de muren in de keuken worden gauw vettig. Daarom ben ik erg blij met je schoonmaaktips. Je zelfgemaakte muurreinigingsmiddel werkt beter dan een gewone allesreiniger. Het blijft een corvee zo drie keer per jaar op de ladder. Maar het resultaat is glans!

 2. Silvia Rhijnvis

  Bij reiniging van muren doe ik het zonder ammonia. Dat slaat me teveel op de adem en ik bereik goede resultaten met soda. Je tip voor het schoonmaken van inktvlekken en strepen van viltstiften neem ik graag mee. Dat haarlak hierbij helpt, wist ik niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de CAPTCH-formule af: *